top of page

 

        Cine merge la psihoterapeut? 

        Au nevoie de psihoterapeut, acele persoanele care doresc să-şi ȋmbunătăţească relaţiile cu cei din jur: cu familia, colegii, prietenii, şefii, socrii, părinţii etc. sau pur şi simplu dacă vreau să “mă ȋnţeleg mai bine, să ȋnţeleg de ce reacţionez ȋntr-un anumit fel ȋntr-o situaţie de viaţă sau să-mi ȋmbunătăţesc performanţele profesionale”.

    Pot face psihoterapie persoanele care sunt ȋn evidenţa unui cabinet psihiatric şi psihoterapia completează tratamentul medicamentos. Terapia poate fi benefică atât individuală, de cuplu, familie sau de grup.

Pot beneficia de terapie atât adulţii cât şi copiii.

 

          De câte şedinte de terapie am nevoie?

         Nevoile sunt diferite, oamenii sunt diferiţi şi ȋn consecinţă numărul de ore necesar este şi el diferit. Numărul de ore va fi stabilit pe parcursul procesului terapeutic.

         Frecvenţa este de o zi pe săptămână timp de 50 minute pentru terapia individuală, 90 minute pentru terapia de cuplu/de familie.

 Sunt situaţii ȋn care frecvenţa şi durata şedinţei pot fi mai mari (cazuri de urgenţă).

 

         Psihiatru, psiholog sau psihoterapeut?

      Psihiatrul este medic, absolvent de medicină cu un rezidenţiat ȋn psihiatrie. El se ocupă cu diagnosticarea şi tratarea bolilor psihice.

      Psihologul este absolvent al unei facultati de psihologie, specializat ȋn domenii diferite: psihologie clinică, educaţională, organizaţională etc. Ȋn competenţa sa intră studiul psihicului şi al comportamentului uman, testarea psihologică, investigarea şi recomandarea unor modalitaţi de soluţionare a diferitelor probleme psihologice.

       Psihoterapeutul poate fi absolvent de medicină, psihologie, asistenta social, psihopedagogie specială sau teologie, care mai are ȋn plus o formare ȋntr-una din şcolile de psihoterapie.

Instrumentele cu care lucrează psihoterapeutul diferă ȋn funcţie de şcoala de formare absolvită. Ȋn principiu se bazează pe conversaţia terapeutică, comunicare la un nivel mai profund. De preferat ai fi să existe o colaborare ȋntre psihiatru, psiholog şi psihoterapeut.

 

      Carl Rogers spune că "psihoterapia (sau cel puţin terapia centrată pe client) este procesul prin care omul devine una cu organismul său - fara autoamăgire, fără deformare." Terapia pare să ȋnsemne o revenire la experienţa senzorială şi viscerală elementară.  Dacă ȋnainte de terapie individul se ȋntreaba, deseori involuntar: "Ce ar vrea părinţii sau cultura mea să fac?", "Ce cred alţii că ar trebui să fac ȋn situaţia asta?", pe parcursul procesului terapeutic, individul ajunge să se ȋntrebe: ''Cum receptez eu asta?'', ''Ce ȋnseamnă asta pentru mine?''   

 

     Şedinţa de terapie este confidenţială?

    Tot ceea ce se discută ȋn cadrul şedinţelor de terapie este confidenţial. Excepţie fac situaţiile ȋn care o persoana vrea să-şi facă rău sau altora, în circumsţante de iminenţă sau posibilă vătămare fizică sau crimă.

 

   Ce fac dacă nu pot ajunge la ora programată?

    Anularea sau amânarea şedinţelor se anunţă cu cel puţin 24 ore ȋnainte de sedinţa de terapie stabilită, dacă nu sunt anunţate, acestea se plătesc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page